13.5.2005

Hyvin sanottu on valmiiksi mietitty

"Jos olen oikeassa, tieteellisten vallankumousten keskeinen ominaisuus on se, että ne muuttavat sitä tietoa luonnosta, joka sisältyy itse kieleen ja joka siten edeltää kaikkea kuvaukseksi tai yleistykseksi kuvattavaa, tieteellistä tai arkipäiväistä. Tyhjiön tai äärettömän lineaarisen liikkeen tekeminen osaksi tiedettä vaati havaintoraportteja, jotka voitiin muotoilla vain muuttamalla sitä kieltä, jolla luontoa kuvaillaan. Ennen näitä muutoksia kieli itse vastusti etsittyjen uusien teorioiden keksimistä ja käyttöönottoa... Ennestään ongelmattoman kielen loukkaaminen tai vääristely on vallankumouksellisen muutoksen koetinkivi"
-
Thomas Kuhn

"Nykyaikainen käsitys siitä mitä on "roju, joka tukkii tietoon johtavaa tietä", on hyvin samankaltainen kuin John Locken: filosofian tehtävänä on kielellisten sekaannusten poistaminen. Täten meille annettu kuva on suunnilleen seuraavan kaltainen: aitoa uutta tietoa saadaan tiedemiehiltä, jotka käyttävät kokemusperäisiä ja havaintoihin perustuvia menetelmiä. Kieli on korvaamaton väline tässä prosessissa. Kuten mihin tahansa työvälineeseen, kieleen voi tulla vikoja, ja sille ominaisia vikoja ovat loogiset ristiriidat, joiden analogiana käytetään usein aineellisten työkalujen mekaanisia häiriöitä. Aivan kuten muunkinlaiset työvälineet tarvitsevat ammattitaitoisen mekaanikon pitämään ne hyvässä kunnossa, samoin on laita kielen suhteen. Siinä missä huoltoaseman mekaanikon tehtävänä on esimerkiksi poistaa tukkeumia kaasuttajasta, filosofi poistaa ristiriitoja puheen alueilta"
-Peter Winch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää narratiiviin

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...