2.1.2005


Ajan tapahtumia pölhökustaitten paratiisissa

16.10.04
Yksi SVT Europa:n parhaista dokumenttiohjelmista nähtiin sunnuntaina 25.7.04 alkuillasta kun Ruotsin, Norjan ja Tanskan televisioiden yhteistuotantona valmistettu tunnin mittainen dokumentti Ruandan kansanmurhista esitettiin.

I Guds namn (Jumalan nimeen) kertoi kuinka valtaapitäviä kristittyjä hutuja kiihotettiin 1990-luvulla entisessä Belgian siirtomaassa panemaan täytäntöön ns. pyhien tekstien ennustuksia -jos annat käärmeen purra itseäsi, saastut- siis lyö ensin! Kansanmurhien etujoukkona toiminut katolinen nuorisoliitto puolusti Jumalan valtakuntaa, jota uhkasi kommunistinen saatana yläpuolisesta naapurimaa Ugandasta.

Kun nuorisoliiton kokouksessa oli pääkaupugista tulleen kirjanoppineen johdolla luettu raamatusta paholaisen tulevan "pohjoisesta", kävelivät nuoret ovesta ulos silpomaan kiinnisaamiaan tutseja "viimeiseen mieheen ettei yksikään jäisi kostamaan". Kädessään he pitivät raamattua ja toisessa katolisen liikemiehen lahjoittamaa machete-veistä. Jos onneton tutsi pakeni kirkkoon, odotti siellä pappi tai nunna veitsi valmiina.

Koko läntinen sivilisaatio -niin kristillisdemokrattinen internationaali kuin Belgian pääministeri Martenskin- sulkivat silmänsä kunnes katastrofi oli valmis.

Nähdyn kaltaisten SVT:n dokumenttien esittäminen Ylen kanavilla suomeksi tekstitettyinä olisi tarpeen tasapainottamaan suurimpien taajamien kaapeliverkkojen uutuutta Taivaskanavaa, jonka "vain yksi ajattelee" -ideologia avoimesti pilkkaa demokratiaa "illuusiona" ja ylistää jumalaa diktaattorina, jonka käskyjä tulee kyselemättä totella.

15.11.04
—"Linnanjuhlat eivät ole pukujuhlat, pitää katsoa sinne alle", Tarja Halonen sanoo tuohtuneena IS:lle UNICEF-gaalassa, rupatellen myös tovin italiaksi Laura Pausinin kanssa saaden hänestä ihailijan.

—Bror Wahlroos opasti aikoinaan nuorta virkamiestä että demari ja idiootti ovat yhden ja saman ilmiön kaksi eri nimeä. Mikään hinta ei ole liian korkea maksettavaksi kun on saatavissa aivokapasiteettia valtion yritystoimintaan, totesi puolestaan Suvi-Anne Siimes ostatessaan Nallen ja Mandatumin. SAS:n vas.liitto pitäisi säätää lailla osaksi jokaista hallitusta rkp:n tapaan, kehaisi sitten Buntta FST:ssä.

Italialainen kirjailija Italo Calvino seikkailee eräässä 1970-luvun romaanissaan näkymättömissä kaupungeissa, joista yksi on nimeltään Leonia. Sen asukkaat haalivat itselleen kaikkien tavaroiden uusimpia malleja kasaten vanhoista viereensä vuorta joka lopulta romahtaa kaupungin päälle. Con ventum on latinaa ja tarkoittaa "tuulen mukana", "tuulenviemää", samoin Mandatum joka tarkoittaa jonkinlaista valtakirjaa, "mandaattia".

Kuka täällä on turvassa?
Ahtisaari>Halonen
Paasilinna>Wessberg (Iivari likaisen työn tekijänä)
Ahde, Alho
Rusi, Jäätteenmäki
Nevala>Viljanen
Häkämies>Rajamäki
Tony Halme, Rosa Meriläinen

Mutta eikös meillä hokeman mukaan ole aina ollut hyvä herraonni? Jäätteenmäen jälkeen tulevat osaavat vapista jo lähtökuopissa, "koettuaan taistelun 200 verta ja väkivaltaa himoitsevan, huutavan katsojan edessä, tunnettuaan istuntosalin kiihkeän tunnelman ja suonissa villinä virtaavan adrenaliinin".

18.11.2004
—Concordian ja Connexin muutaman kymmenen bussikuskin osa-aikaistyösuhteista viime viikolla alkanut AKT-lakkoliike seisottaa Länsisatamaa ja paperitehtaiden kemikaalikuljetuksia.

19.11.2004
—Matti Ahde on kuohuksissa koska TUL on jätetty ensimmäistä kertaa 30 vuoteen Olympiakomitean hallituksen ulkopuolelle.

—AKT:n pj. Timo Räty pääsi kysymään tv:n pääuutisissa onko tässä maassa olemassa joku joka ei suostu puhumaan ihmisten kanssa heitä koskevista asioista —ei ennen lakkoa, ei lakon aikana eikä lakon jälkeen? Taitaapa olla lakon loppu lähellä, menee jo puheet sen verran kuumiksi.

21.11.2004
—M.Jungerin kahden sivun haastattelussa HS:ssa jonkun demarivaikuttajan arvio sdp:n oikeistolaisimmista: ensin on Lipponen, sitten Sailas ja kauempana Jungner. MJ: lle tärkeää ovat palkka, vaikutusvalta, hän ihailee koivistolaislipposlaista vallankäyttöä: päätöksiä tehdessä on kuunneltava muita, mutta koko ajan pitää olla valmiina nopeisiin ja rajuihinkin ratkaisuihin. MJ erikoistui Microsoftissa kehittämään palveluja erilaisille vähemmistöille, valaisee Länsiväylä.

—Aatos Erkko harmitteli Tv-Nelosella suomenruotsalaisten "pelastushartaudessa" Svenska Teaternissa ettei ole voinut tehdä elämässään omia ratkaisuja; hänelle tärkeintä kun on "trivsel", viihtyvyys. Kutsui pääministeri Vanhasta "calvinistiksi", joka ajaa alas kaikkea mikä on hyvää ja nostaa tilalle pahaa.
No, kyllähän niitä kalvinisteja sen verran Suomesta löytyy etteivät kaikki mahdu Erkon lehtien päätoimittajiksi tai yhtiöitten toimitusjohtajiksi. Kalvinistihan on sellainen, joka kokee olevansa suorastaan synnynnäisesti kutsuttu johtamaan muita, valituista valituimpana. Ei hengeltään mikään demokraatti.

— Odotetusti AKT:n lakko loppui lyhyeen.

24.11.2004
—Tarja Halonen on aloittanut "kauneuskuurin" Vierumäellä, käy uimassa ja jumpassa kolme-neljä kertaa viikossa.

—Korkman ETLA/EVA:n johtajaksi, Åkerholm palaa NIB:iin, Fagernäs on EK:ssa, samoin Taxell. Think tankit peruutetaan asemiin!

28.11.2004
—Palasin aamulla Tukhomasta. Birka line rakensi siellä luxusterminaalia uudelle Paradise- laivalleen itäisiä "onneksi on tax free" –risteilyjä varten. Kaljakärryjä vedeltiin kuin Tallinnassa konsanaan.

5.12.04
—R.Penttilä ehdottaa uudessa Seura-lehdessä englantia kolmanneksi viralliseksi kieleksi tehdäkseen Suomesta pohjoisen Hollannin! Lailla määriteltäisiin mitkä asiakirjat olisivat vierastyöläisiä varten englanninkielisiä.

—Demari ja Suomenmaaa julkaisivat historiallisen yhteisen pääkirjoituksen kekkosmaisin äänenpainoin tyrmäten kokoomuksen kritiikin ulkopolitiikkaa kohtaan.

7.12.04
—Henrik Lax tyrmää Hbl:ssa Penttilän esityksen koska englanti kilpailisi valosta ruotsin kanssa.

8.12.04
—Tarja Halonen suhtautuu Hbl:n haastattelussa skeptisesti EU:n taistelujoukkoihin: sinkkiarkuista on syytä puhua niin kauan kun ne ovat tyhjiä.

Sinänsä on aiheellista löytää sotaväelle uutta puuhaa, koska eiväthän he jaksa itsekään uskoa omien rajaseutujen salomaiden puolustamiseen ihmisvoimalla, sillä asevelvollisuusarmeija ei ole enää tänä päivänä samalla tavalla luonteva kansallinen resurssi heitettäväksi nykyteknologiaa vastaan kuin olivat maatalousvaltaiselle Puolalle hevoslaumat Hitlerin panssareita torjumassa.

12.12.04
—Halosta haastatellaan taas Hbl:ssa. Arto Nyberg tenttasi tv-ohjelmassaan Maria Romantschukin tekemisiä, joka lupasi jatkossakin seurata mitä presidentistä kirjoitetaan.

Media hellii tätä Kauniaisten Rasputinia, joka vie Tarjaa paikasta toiseen niin kuin opas sokeaa. Erään ranskalaisen filosofin mukaan pahin kuviteltavissa olevista yhteiskuntamalleista on rumien naisten hallitsema vähemmistöjen paratiisi. Sielllä palkitaan halujen, ei kykyjen mukaan.

10.12.04
—Jorma Ollila on valittu kuin silmänlumeeksi pj.ksi Etla/Evan hallitukseen, jonka jäsenet ovat vuorineuvoksia ja "ministereitä".

13.12.04
—Pakkoavioliittojen vastustamisen symboliksi pyhitetty Lucia mestattiin Sisilian Syracusessa 1304. Det första finlandsvenska Lucia-tåget år 1931.

16.12.04
—HS:n Antti Blåfield ennakoi EVA:n kymmenen miehen rintamaa yhtä naista (Halonen) vastaan.

Ai ettäkö EVA pelkäisi Tarjaa, joka johti liikemiesvaltuuskuntaa Kiinassa tehden historiaa olemalla ensimmäinen läntinen valtionpäämies komm.puolueen uuden johdon vieraana mm. ruotsalaisten askarrellessa ihmisoikeusongelmien kanssa? Sama toistui Brasilian vasemmistolaisen presidentin luona.

Vai pelätäänkö sitä Tarjaa joka toissa syksynä luennoi nuorisolle viikonlopun NUFIT- fiolosofiaseminaarissa HTY:n talolla oikeudenmukaisuuden vaativan yhteiskuntaa tyydyttämään myös hyväosaisten lapsissa synnyttämänsä odotukset, tai mennessään aikanaan ulkoministerinä tapaamaan Teheraniin kolleegaansa puki päähänsä islamilaisen hunnun ettei "loukkaisi" isäntien tunteita?

Mitä EVA:n kaikkien aikojen patteristo sitten pelkää? Uutta ajatusta, joka voi muuttaa asenteita niin kuin vesi kovertaa kalliota.

24.12.04
Aion joulunpyhinä lukea espoolaisessa naapurilähiössä kirjoja, joita sattui silmiini viime viikolla Kansallisteatterin työmaalla: Juhani Ahon Rautatie ja Mika Waltarin Tanssi yli hautojen.

Kaiken "klopalisaation" keskellä ne palauttavat ikäänkuin takaisin juurilleen. Rautatien tunnelmissa on kuin olisi Sonkajärvellä, vaikka ei pappilan alustalaisia oltukaan, eivätkä "arentiviljan" vienti rovastille, tai kehruiden teko rovastinnallle elämänkohokohtia olleetkaan, ei edes joulun alla.

Waltari kuvaa 1809 sodan jälkeistä Suomea. Olen ihan alkusivuilla, mutta jo nyt on todettu ettei mitään sotaa ollutkaan; oli vain Ruotsiin paenneiden herrojen jäljiltä oman onnensa nojaan jääneiden, jumalaapelkäävien itäsuomalaisten kansanihmisten oman käden oikeudella käymää "sissisotaa" vääräuskoisia ryssiä vastaan.

Muutenkin myös kristinuskon jutut ovat tarpeeksi uskomattomia. Esim. joulun sanoma: herrojen pitojen ollessa parhaimmillaan kuuluu "heiniltä härkien" ihmisen ääni. Mutta eikös se olekin vain inhimillistä että yksissä uusi herättää pelkoa, ja toisissa toivoa?

27.12.04
—Herätin viime keväisen "blogini" henkiin TIME-lehden kehuttua blogeja radion ja television veroisiksi demokratian kehittäjäksi.

31.12.04
—Kenelläkään ei ole oikeutta syyttää Jumalaa enempää luonnon-, kuin ihmisten aiheuttamista onnettomuuksista, sanoo Terho Pursiainen Suomenmaan haastattelussa, sen sijaan poliitikkoja ym. ihmisiä pitää kritisoida. Viisasta puhetta.

—Piispa Huovinen kyynelehtii avuttomana Phuketissa samaan aikaan kun SVT:ssä pohditaan montako psykologia ja muuta ihmisluonteen tuntijaa pitäisi lähettää poliitikon lisäksi katastrofipaikalle. Eikö tämä olisi hyvä aihe pohtia suomalaisen ja ruotsalaisen ajattelun tasoeroja —tässä maassa, jossa jokaisen menestyvän poliitikon ja journalistin takaa sanotaan vielä 2000-luvulla löytyvän teologin?
Luonnonkatastrofeja on aina ollut ja tulee olemaan. Tsunami tappoi ainakin 70 000 ihmistä Lissabonissa vuonna 1755. Se tapahtuma kirvoitti monen valistuskirjailijan epäilemään "kaikkivaltiaan" olemusta: Jokainen ihminen on koko ihminen, ja niin paljon kuin hädän hetkellä ehkä toivonkin jonkun ylhäällä kuulevan huutoni, minkäänlaista varmuutta vastauksesta ei ole saatavissa -on vain tämä yksi ihmisen elämä elettävänä.
kts. esim. Immanuel Kantin reaktioista Lissabonin katastrofiin:

2.1.05
Minkälaisiin asioihin media paneutuu? MTV3 on tutkinut uutisten taustaa ja listannut tärkeimmät kotisivulleen:

 • Aasian hyökyaaltokatastrofi
 • Soneran teleurkintajutun oikeudenkäyntiaineisto
 • Ministerien erityisavustajien urakehitys
 • Itä-Suomen hovioikeuden päätös Koski-Rogers-kiistassa
 • Kansanedustajien poissaolot valtuustokokouksista
 • Irak-oikeudenkäynnin erikoissivut
 • Kansanedustaja Tony Halmeen tuomio
 • MTV:n uutisten kysely poliisipäälliköille
 • MTV:n uutisten selvitys potilasvahingoista
 • MTV:n uutisten suuri EU-tutkimus
 • MTV:n uutisten lukioselvitys
 • Rusi-syytösten pöytäkirjoja

  50% uutisista koskee oikeudenkäyntejä tai poliisia. Ehkä Suomessa on päästy siihen mihin Orwell pelkäsi jouduttavan? Siihen, että politiikasta tehdään pelkkää juridiikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Bonnierin ristin ritarit

Kahden totalitarismin välienselvittelyn tuloksena on läntinen ajattelu päässyt irti ns. tekstin kahleista - kaikki mitä voidaan sanoa, vo...