Kunpa voisimme joku päivä sanoa vapauden olevan omakielisen suomalaisen, eurooppalaisen ja länsimaisen identiteettimme perusarvo, jota emme vain voi unohtaa, vaan jota on tehtävämme ja velvollisuutemme juhlia joka päivä.
Marraskuun 9. päivä 1989 on vedenjakaja historiassa, ei vain Euroopassa ja lännessä, vaan koko maailmassa. Berliinin muurin purku sen lisäksi, että se edustaa historiallista lähtökohtaa Saksan yhdistämiselle, merkitsee neuvostokommunismin ja sen mukana 1900-luvulla Euroopassa hallinneiden totalitaaristen hallintojen rappeutumista.
Pääministeri Giorgia Melonin vapaudenpäivän kunniaksi lähettämä videoviesti:
"Järjestelmät, jotka olivat kukistaneet ne arvot, ne perusoikeudet, joista on tullut länsimaisten demokratioiden yhteinen perintö ja joita meillä on nykyään usein virheellisesti itsestäänselvyyksiä", hän jatkoi. "Demokratiojemme vahvuus ja lujuus on tehty mahdolliseksi heti noiden totalitarismien lopusta ja kaikkien niiden ihmisten uhrauksista, jotka taistelivat ja kamppailivat, jotta voimme elää vapaassa maailmassa.
Joten kun muistetaan vapauden puolesta henkensä antaneiden nuorten työtä, se on itse "pääarvo, jolle demokratiamme perustuu, vasta-aine kaikkea totalitaarista kiusausta vastaan. Sitä juhliessaan laki tuomitsee menneisyyden hallitukset, mutta myös uusien vapauden sorron muotojen ilmaantumisen riskin. Se on vapaustaistelua, jota ukrainalaiset käyvät puolustaakseen kansakuntaansa julmalta hyökkäykseltä.
Ja hän päättää: "Suuri italialainen liberaalifilosofi, Benedetto Croce, jonka kuoleman 70-vuotismuistoa vietetään muutaman päivän kuluttua ja joka omisti elämänsä rakkaudelle ja vapauden tutkimiselle, sanoi: "On niitä, jotka kyseenalaistavat ihanteen vapauden tulevaisuudesta, me vastaamme, että sillä on enemmän kuin tulevaisuus, sillä on ikuisuus, hänen ikuisuutensa".
Video messaggio inviato dalla presidente del Consiglio Giorgia Meloni in occasione del Giorno della Libertà: (edellä Googlen suomennos)
“Regimi che avevano conculcato quei valori, quei diritti fondamentali che sono diventati un patrimonio comune delle democrazie occidentali e che spesso oggi, erroneamente, tendiamo a dare per scontati", ha continuato. "La forza e la solidità delle nostre democrazie è stata resa possibile proprio dalla fine di quei totalitarismi e dal sacrificio di tutte quelle persone che hanno lottato e combattuto permettendoci di vivere in un mondo libero”.
Quindi dopo aver ricordato l’opera dei giovani che hanno dato la vita per la libertà, è essa stessa “il principale valore su cui si basa la nostra democrazia, anticorpo contro ogni tentazione totalitaria. Nel celebrarla, la legge condanna non soltanto i regimi del passato ma anche il rischio di insorgenza di nuove forme di repressione della libertà. È una lotta per la libertà quella che sta portando avanti il popolo ucraino per difendere la propria nazione da una brutale aggressione".
E conclude: "Un grande filosofo liberale italiano, Benedetto Croce, di cui tra pochi giorni ricorrono i 70 anni dalla scomparsa, che dedicò la sua vita all'amore e allo studio proprio della libertà disse: 'C'è chi mette in dubbio il futuro dell'ideale della libertà, noi rispondiamo che essa ha più che un futuro, possiede l'eternità'. Ecco, celebrare il valore della libertà significa non soltanto coltivare la memoria storica di chi è caduto per conquistarla ma anche spendersi ogni giorno per la sua eternità".