Se joka on kaikkialla, ei ole missään -Camus
Yhteisöllisyyttä ilmentävät esi-isien kalmistot, kylien maisemat, metsien hajut, viljapeltojen ja heinänkorjuun äänet, ja ennenkaikkea kansan käyttämä paikallinen puhekieli.
Kulttuuri on sitä mitä me olemme; sen siirtymistä välityksellämme esi-isiltä jälkeemme jääville, on kirjoittanut mm. Lennart Meri.
Kannattaisiko pistäytyä suomenruotsalaisten parissa? Hehän voivat paremmin kuin suomenkieliset, arvioitiinpa millä sosiaalimittareilla tahansa.
Sattumoisin Carl Bildt kehotti vime viikolla (8.11.) HS:ssa Olli Rehnin uutta kirjaa arvioidessaan laajennuskomissaaria pikimmiten luopumaan "absorptio"-käsitteestään. Eiväthän pariisilaiset halua imeytyä Eurooppaan, Bildt totesi.
En tarkoita maisemien etc. muistamisella niinkään meitä oppineita, jotka täällä esiinnymme, ja voimme lomailla missä päin maailmaa haluamme ja monet jopa työskennellä, vaan niitä vähäosaisia, syrjäytyneitä, vammaisia ym. joilla ei ole samaa valinnanvaraa kuin meillä. Eikös Iso Kirjakin sano että "mitä teet yhdelle pienimmistä, teet minulle"
"Herrat" kyllä haluavat sitoa kaikki "savolaiset" turpeeseen, mutta jotakin olemme oppimassa, kantapään kautta tosin.
Ihmisen elämä lienee -silloin kun se on parasta- mieltä riivaavan tiedonjanon tyydyttämistä, vieraita kulttuureja edustaviin tutustumista, seksiä, toisin sanoen kaikkea sitä mitä perinteisesti eliitit ovat harrastaneet.
Säilyvätkö lähipiirin ihmissuhteet Suomessa vuosien yli? Muutenkin kuin hyväksikäyttötarkoituksessa?
Monille yhteisiä hetkiä ovat vain ristiäiset, rippi, häät ja hautajaiset. Siellä voi varmistua, ettei muilla mene itseen verrattuna liian hyvin. Veri on vettä sakeampaa.
Kaikkein pahimpia ovat 70-luvulla syntyneet poliittiset kaverisuhteet. Ne ovat vertakin sakeampia. Tähänkin tarjoaa helpotusta Camus: En ole vetäytynyt sivuun siksi että olisin muita parempi, vaan koska en koe olevani heidän odotustensa mittainen. Sitä petosta en voi sietää.Hyvä vaihtoehto on myös tuomioistuimelta haettava lähestymiskielto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti