26.3.2005

"Blogging" edistää urakehitystä!

(Tim Bray has written an excellent post about blogging and work.)

  • Sinun pitää tulla huomatuksi tullaksesi ylennetyksi.
  • Sinun pitää tulla huomatuksi tullaksesi palkatuksi.
    Ihmiset ovat otettuja kun sanot “Hei, olen kirjoittanut tuosta!"
  • Oletpa miten hyvä tahansa, urakehityksesi riippuu kommunikoinnista. Harjoitus on kaiken A ja O . "Blogging" on hyvää harjoitusta.
  • "Bloggerit" ovat paremmin informoituja kuin ei-bloggerit.
  • Kun tiedät enemmän, myös todennäköisemmin kuulet mielenkiintoisista avoimista toimista.
  • Verkottuminen lisää menestymisen mahdollisuuksia.
  • "Blogging" on hyvä tapa tutustua ihmisiin.
  • On paljon vaikeampaa antaa potkut sille, jolla on käytössään julkinen ääni.
  • Jos teet markkinointityötä, sinun pitää ymmärtää miten sen säännöt ovat muuttumassa (kukaan ei tosin täysin ymmärrä, mutta "bloggerit" ovat vähemmän ymmällään)

24.3.2005

Taasko sidotaan turpeeseen?

Katsottuani illalla netistä www.sitra.fi seminaaria Suomalaisuus EU:ssa, jäi korvaan soimaan Laura Kolben uhkaus kansakuntaa ensi vuonna odottavasta Snellman-pläjäyksestä.

Kysymys lienee konservatiivisesta, virallisesta JV Snellmanista, eikä siitä nuoresta radikaalista, jonka Eino Karhu kirjoittaa Suomenkielisen kirjallisuuden historiassaan kyselleen miten juuri suomalainen ajattelu voisi olla eurooppalaisessa katsannossa erityisen kehittynyttä?

Nuori Snellman asettikin journalistien tehtäväksi välittää mannermaisen ajattelun viimeisimpiä virtauksia lukijoiden tietoon.

Keskustan kenttää edustavat työryhmät painivat puolueen ohjelmien parissa puheenjohtajan ajan mennessä hallitustyössä, tiesi netti-Suomenmaa toissa päivänä. Mutta miten ihmeessä arkisiin aherruksiinsa sidotut maaseudun ihmiset kykenisivät hahmottelemaan uusia horisontteja, jos siihen ei ehdi puoluejohtokaan?

20.3.2005

Kahden rintaman välissä

Itärajalle tulvii naisia huulet törröllään, Pietarin konsulaatissa taistellaan Suomen viisumeista. http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?2005/03/356208

Lännessä ruotsalaiset ovat vihdoin löytäneet paratiisin: Suomi on matkailijoiden suosikkimaa! (tosin valtava määrä ruotsalaisista "suomenkävijöistä" pistäytyy risteilyllä Maarianhaminassa kääntymässä, maihin astumatta. Birka-line on rakentamassa Tukholmaan luxusterminaalia uudelle Paradise- laivalleen itäisiä "onneksi on tax free" –risteilyjä varten. Kaljakärryjä vedellään siellä kuin Tallinnassa ja Helsingin länsisatamassa konsanaan.) http://www.kaleva.fi/cf/juttu.cfm?j=471021

"Kallista autoa" kieli keskellä suuta ohjaava ministeri lakkauttaa yllättäen varuskuntia, pääesikunta puolitetaan http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/vasen/id8965.html

19.3.2005

Oikea intellektuelli on myös demokraatti

päättelee Dagens Nyheterin pääkirjoitustoimittaja Henrik Berggren
arvioidessaan Steve Fullerin kirjaa The Intellectual. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1607&a=388867&previousRenderType=2

Fuller puolustaa
filosofian historiassa ilkuttuja sofisteja. Nämä "markkinaintellektuellit" opettivat
Ateenassa retoriikkaa ja väittelyn taitoja tavallisille kansalaisille. Tieto oli kuninkaiden omaisuutta, ja ihmisen tehtävä oli löytää se, ja olla manipuloimatta ikuisia totuuksia omiin tarpeisiinsa. Mutta, väittää Fuller, sofistien tavoitteena oli itse asiassa -ei väärentää totuutta- vaan kokeilla itsestään selviä totuuksia ankarimmissa olosuhteissa, suunnilleen kuin tuomioistuimessa..

Fullerilla on silmää myös aikamme postmodernisteille, ennen kaikkea heidän hämäräperäiselle ennustajan kielelleen. Jos luullaan, että jokin ajatus voidaan ilmaista vain yhdellä ja ainoalla tavalla, ei olla kovinkaan älykkäitä. Kaiken ydin on kommunikoida ja vaihtaa ajatuksia toisten kanssa.

Mutta missä luuraa suomalainen älymystö? Suomenkielinen intellektuelli? Onko sellainen otus edes määritelmällisesti mahdollinen? Sellainenhan edellyttäisi, että hyväksyy vain ihmisjärjellä perusteltuja vastauksia järjellisesti esitettyihin kysymyksiin —emmehän tänä eksistentialistisena aikakautena enää elä ihmeiden aikaa.

Dostojevskin väitetään epäilleen suomalaisia ainoiksi joilta puuttuu halu olla sellaisenaan jotakin omaperäistä. Ehkä viehätymme halustamme olla toisten komenneltavissa kuten jo 1600-luvulla Ruotsin kuninkaan kriisintorjuntajoukoissa pitkin Keski-Eurooppaa.

"Jokainen on filosofi", väitti tunnetusti myös Antonio Gramsci.

13.3.2005

Pysähtyneisyys uhkaa

Kumpi säilyttää vanhaa, ja kumpi viestittää muutosta: turvallisuushakuinen seurakuntanuori vaiko seikkaileva interrailaaja?

Ilmettyjä seurakuntanuoria ovat niin Tuula Haatainen kuin Eero Heinäluomakin, sekä pyhien tekstien ulkolukijat Paavo Lipponen ja Mauno Koivisto, kuten myös "kallista autoa" kieli keskellä suuta ohjaava setlementtiaktivisti Tarja Halonen.

Interrailaavia humanisteja olivat ajattelua uudistaneet Rousseau, Strindberg, Sartre, Camus, Gandhi, Havel, Saharov, Mandela.

Suomalaisista ehkä Esko Aho ja Arja Alho? Mutta ovatko hekään rajojansa rikkovia, uusia maailmoja suunnittelevia, kuten tshekkikirjailija Milan Kundera eurooppalaisen ihmisen määrittelee? Useimmat rohkeista ovat jääneet asumaan muualle, kuten taiteilijat Italiaan tai Ranskaan, ja ruokareseptejä kirjoittava Anja Snellman Kyprokselle tai Lipposen tytär lääkäriksi Ruotsiin.

8.3.2005

Bono Maailmanpankin pääjohtajaksi?
Irlantilainen rocktähti Bono voi tulla uudeksi Maailmanpankin pääjohtajaksi, kirjoittaa Dagens Nyheter.
USA:n valtiovarainministeri Jack Snow on presidentti Bushin pyynnöstä listaamassa ehdokkaita. U2-solisti Bonolla on yli 20 vuoden kokemus kehitysmaiden avustamisesta.

"Sepä olisi jännittävä valinta", kommentoi Ruotsin finanssiministeri Carin Jämtin. "Bonon puhe brittien labourkongressissa oli valtavan hieno, emme anna apua ollaksemme kilttejä vaan koska kaikilla on oikeus hyvään elämään. Hänen mielipiteensä köyhyystaistelusta muistuttavat Ruotsin hallituksen käsityksiä".

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=387477&previousRenderType=6